29 May 2017

Een intiem gesprek over relaties, vriendschap en eenzaamheid met blogger Stipt

Eenzaamheid

Tijdens een van mijn poëzievoordrachten vertelde ik over Aap Blog Mies. Zo kwam het dat de vrouw die nu tegenover me zit zich aanmeldde voor het blogplatform. Zij schrijft onder het pseudoniem “Stipt”. Ze is Rotterdamse, maar woont momenteel bij haar vriendin in Den Haag. Toen ik haar vroeg waarom ze zich heeft opgegeven, vertelde ze me dat mijn verhaal haar aansprak. Ze vindt het fijn dat het redelijk anoniem is en dat je er over van alles kunt schrijven.

“Maar het is ook een platform tegen eenzaamheid,” zeg ik, “wat is jouw ervaring daarmee?”

“Eigenlijk heb ik altijd wel een zekere mate van eenzaamheid gevoeld. Dat begon al in mijn jeugd. Ik merkte dat ik vaak buiten de boot viel. In mijn schooltijd werden er vaak groepjes gevormd waar ik niet bij mocht horen. Ik had net andere interesses, stelde mezelf veel op de achtergrond en ik haalde goede cijfers: iets wat me juist niet populair maakte. Al vrij snel wist ik ook dat ik niet op mannen viel, maar op vrouwen, maar durfde daar met niemand over te praten. Ik vond nergens een klimaat waarin ik dat veilig kon vertellen. Na mijn coming-out bleef ik mij een vreemde eend in de bijt voelen. Leeftijdsgenoten gingen drinken en stappen, terwijl ik me veel meer interesseerde voor cultuur en intellectuele tv-programma’s met diepgang. Ik voelde me daarom meer aangetrokken tot wat oudere, meer volwassen mensen. Misschien dat ik daarom op mijn twintigste in een relatie belandde met een vrouw die ouder was dan ik. Iets wat achteraf totaal verkeerd uitpakte.”

 Verkeerde relatie

“Wat ging er mis in die relatie?”

“Je zou kunnen zeggen dat ik blind was door mijn liefde voor haar. Ik had alles voor haar over en dat buitte zij uit. Ik was zelfs degene die meer ging werken en zodoende ook nog eens voor al het inkomen zorgde. Het gekke is dat ik er een soort berusting in had gekregen en alles normaal was gaan vinden. Toen ik uiteindelijk bij haar wegging, na acht jaar, merkte ik dat ik weer helemaal alleen stond. Ik had totaal niet geïnvesteerd in contacten buiten haar om en had dus niemand meer, op mijn zussen en ouders na dan. Op den duur ben ik nieuwe contacten gaan zoeken via internet en ging er een wereld voor me open. Ik leerde mensen kennen via een lesbische site en via Hyves. We organiseerden dingen samen en ik ging nu voor het eerst op stap. Ik merkte dat ik toch eigenlijk heel goed met mensen om kon gaan in groepsverband en dat besef voelde voor mij als een bevrijding. Dat terwijl het stappen nog steeds niet helemaal mijn ding was”

“Nee, en hoe zit het dan met je meer diepere ‘ik’ die toch altijd geïnteresseerd was in cultuur?”

“Via een van die websites leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Zij staat meer open voor kunst en cultuur en op haar beurt leert zij mij weer veel over de natuur. In tegenstelling tot mijn vorige partner is zij totaal niet materialistisch. Wij passen duidelijk veel beter bij elkaar en ik heb nu veel meer zelfvertrouwen door haar en door de periode die eraan voorafging.”

 Vriendschappen kosten tijd

“Toch zit je nu bij Aap Blog Mies: een platform tegen eenzaamheid. Kun je daar wat meer over vertellen?”

“Mijn partner kan niet alles voor me opvullen. Bovendien wil ik niet dezelfde fout maken als destijds met mijn vorige vriendin, toen ik helemaal geen eigen netwerk buiten haar om had.”

“Zijn het hebben van een netwerk en andere contacten belangrijk voor jou?”

“Ik denk dat het beter is om dat netwerk wel te hebben. Tegelijkertijd heb ik een soort ambivalente houding ten opzichte van vriendschappen. Aan de ene kant wil ik ze wel, maar ik wil ook weer niet dat ze teveel van mij vragen en teveel tijd opslokken. Ik heb een heel druk leven met werk, een vriendin en diverse huisdieren waar ik allemaal tijd en aandacht aan moet besteden. Eigenlijk zou ik wel een soort vriend voor af en toe willen, zonder verplichtingen. Ik kan overigens prima alleen zijn, maar helemaal alleen zou ik niet trekken. Er is toch een soort angst om te kunnen vereenzamen.”

“Denk je dat contact met anderen bijdraagt aan een gelukkig leven?”

“Ja. Als je alleen maar met jezelf bezig bent, wordt je denk ik egoïstisch, en ongelukkig. Eigenlijk maak ik tegenwoordig best gemakkelijk contact, zoals een praatje op straat bijvoorbeeld. Maar toch is dat vaak oppervlakkig, dieper contact maak ik weer niet zo gemakkelijk.”

 Het contact op Aap Blog Mies is wezenlijk

“Wat is dat: dieper contact?”

“Dat vind ik moeilijk te omschrijven. Aap Blog Mies biedt mij dieper contact. Er wordt door alle deelnemers nagedacht over wat ze schrijven, hoe ze reageren en er wordt echt geluisterd naar elkaar. Mijn vriendin zegt weleens dat het contact via internet maar nep is. Ik ben het daar niet mee eens. Het contact dat ik via Aap Blog Mies ervaar, is heel wezenlijk: wat mij betreft is het écht contact van mens tot mens. Ik denk ook niet dat ik er zonder reden bij terecht ben gekomen. Ik geloof dat alles een reden heeft en dat dit er op dit moment voor mij heeft moeten zijn. Ik kan oprecht zeggen dat het me goed doet en ik voel me er op de een of andere manier erkend. Het voorziet wat dat betreft in een bepaalde behoefte, maar wat die behoefte precies is, is moeilijk te omschrijven. Bovendien is het leuk dat er dingen georganiseerd worden zoals een wandeling door de duinen en nu een rondvaart, maar los daarvan biedt het lezen van alle blogs en het schrijven mij al heel veel.”

“Kan je toch nog eens proberen te omschrijven wat die behoefte is waarin Aap Blog Mies voorziet?”

“Het contact op het platform ervaar ik als écht. Het is een beetje alsof je iets tegen de buurvrouw zegt… of nee, dat is het eigenlijk ook niet. Het is meer een soort dorpsplein: we komen allemaal uit hetzelfde dorp, ook al ken je niet iedereen. Op Aap Blog Mies ken je ook niet alle bloggers, maar iedereen doet wel mee vanuit hetzelfde gevoel van eenzaamheid. Je gaat zodoende ook respectvol met elkaar om en je wil iedereen in hun waarde laten, ook al is het via een scherm. Het is heel anders dan bijvoorbeeld Facebook, wat over het algemeen luchtiger, maar vaak ook nepper is. Aap Blog Mies is persoonlijker en diepere gevoelens worden ook gedeeld, maar niet alleen maar. Er worden natuurlijk ook wel meer alledaagse dingen op geplaatst. In ieder geval is iedereen erg betrokken bij elkaar en heerst er een soort gemeenschapsgevoel, zoals in een dorp. Er is dan ook altijd wel een luisterend oor wanneer je iets van je af wil schrijven.”

Zelfvertrouwen

“Voor een luisterend oor zijn er ook telefoonlijnen en chatprogramma’s. Wat denk je dat de meerwaarde is van Aap Blog Mies ten opzichte van dat?”

“Zoals ik al heb gezegd is Aap Blog Mies meer een gemeenschap en leer je de mensen die meedoen toch beter kennen. Daarnaast zit er helemaal geen tijdsdruk achter. Tijdens een chat, moet je op dat moment gaan praten en reageren op de ander. Nu kan ik een blog plaatsten wanneer ik daar zin in heb, kan ik reageren wanneer ik wil en er zodoende voor kiezen om iets langer na te denken over bepaalde zaken.”

“Heeft jouw vriendin er begrip voor dat je meeblogt op een platform tegen eenzaamheid?”

“Ja absoluut. Ik heb haar inmiddels wel duidelijk gemaakt dat het contact via Aap Blog Mies helemaal niet nep is en dat het iets voor mij betekent. Zij heeft in tegenstelling tot mij wel een sociaal netwerk. Deels ook omdat zij uit Den Haag komt en ik vanuit Rotterdam hiernaartoe ben gekomen, maar vooral ook vanwege haar karakter. Laatst kwam er een vriendin van haar spontaan op bezoek, terwijl ik alleen thuis was. Vroeger had ik dan echt niet opengedaan als ik niet had geweten wie er zo plotseling voor de deur zou staan. Inmiddels heb ik toch meer zelfvertrouwen en heb ik heel gezellig met haar zitten kletsen en koffie gedronken. Die angst van vroeger verdwijnt gelukkig steeds meer en creëert ruimte voor contact met anderen; ook voor dat diepere, meer intieme contact.”

Tekst & interview: Sander Ritman
Beeld: Stipt

Lees ook: Openhartig interview over eenzaamheid met schrijver en blogger Ivana Gomes Durão – Hoe heeft zij het zover laten komen?

Wil je meebloggen?

Zou je zelf ook graag een blog willen bijhouden op dit platform? Wil je meelezen met alle verhalen en daaronder je bewondering kunnen uitten? Aarzel dan niet langer en geef je op voor Aap Blog Mies.

Deze blogpost is geschreven door: Sander